Slim bereiden

Beperk food waste

De volgende tips helpen je alvast om voedselverspilling tegen te gaan

  • Overrijp fruit? Gooi dit niet weg maar gebruik dit in gebak of een smoothie
  • Ga creatief aan de slag en kook met restjes.
  • Gooi zo weinig mogelijk weg van voedingsmiddelen: gebruik dus ook minder voor de hand liggende delen zoals de stronk van de broccoli, de steeltjes van basilicum,...
  • Kijk naar de houdbaarheidsdatum op het etiket. Dit geeft aan hoelang een product houdbaar is. THT (ten minste houdbaar tot) betekent dat het product ook na de vermelde datum nog kan gebruiken.
    TGT (te gebruiken tot) betekent dat je het product na de vermelde datum best niet meer gebruikt.
  • Bewaar de producten op de juiste plaats zodat ze langer houdbaar blijven
  • Organiseer je frigo en voorraadkast, zo weet je steeds wat je nog in huis hebt
  • Leg zelf je eigen kruidentuintje aan: veel goedkoper dan telkens een nieuwe pot kruiden te kopen.
  • Focus op lokaal en seizoensgebonden producten. Dit is niet enkel goedkoper maar vaak ook een veel betere smaak voor groenten en fruit.
Wist-je-datje:
Wist je dat er wereldwijd één derde van het geproduceerde voedsel weggesmeten wordt? Zonde! Bekijk onze tips en kom te weten wat jij hieraan kan doen!

Bereid slim

Kook een extra portie die je kan invriezen. Dit komt zeker van pas op een avond waar je geen zin hebt om vers te koken!

Kook samen met je kinderen

Het is niet alleen een leuke activiteit voor kinderen maar het zorgt er ook voor dat ze veel bijleren over voedingsmiddelen. Win - win?
Op het internet vind je alvast veel inspiratie!