Wie zoet is krijgt lekkers, en vaak veel te veel. Op 6 december verwent Sinterklaas alle brave kinderen met heerlijke chocolade, speculaas, letterkoekjes en marsepein. Wij geven je alvast 10 smartified ideeën om al het overgebleven sinterklaassnoep om te toveren tot een verantwoord en verrassend lekker tussendoortje. Op zoek naar nog meer slimme suggesties? Download de SmartWithFood-app.
Met de SmartWithFood-app personaliseer en smartify je recepten in enkele klikken. Eet je liever suikervrij, ben je lactose-intolerant of ben je allergisch aan noten? Met een paar kleine aanpassingen pas je al je favoriete recepten aan. Tussen deze 9 slimme sinterklaastips vind je alvast voor elk wat wils.
- Restjes chocolade van Sinterklaas verwerken
- Zoete aardappelbrownie
Verwerk je overgebleven chocolade eens in een brownie met zoete aardappel. Deze groente is de perfecte manier om eieren te vervangen en onopgemerkt wat extra vitamines in je chocoladegebak te verwerken. Ook andere groenten zoals courgette, avocado, pompoen of rode biet kan je stiekem toevoegen aan je brownie zonder dat je kinderen het opmerken. Bovendien geven ze dit hemels tussendoortje dezelfde smeuïge en sticky textuur. Om duimen en vingers bij af te likken!
Tip: Intoleranties of allergieën? De SmartWithFood-app houdt automatisch rekening met jouw voorkeuren. Zo krijg je enkel suggesties te zien die bij jouw voedingsgewoonten passen en wij passen jouw recepten aan.
- Chocoladefondue met fruit
Nog een fantastisch dessert waar groot en klein voor smelt: een chocoladefondue. Verwarm de chocolade au bain-marie, snijd je favoriete fruitjes in hapklare stukken en dompel ze met behulp van een satéprikker onder in het bruine goud!
- Verrassende tussendoortjes met speculaas en pepernoten
- Speculaascrumble met fruit
Vervang de suiker in je favoriete crumble recept door een deel verkruimelde speculaas. Die is op zich al zoet genoeg en geeft je crumble extra crunch! De krokante korst is heerlijk bovenop een laag peer, appel, braam- en bosbessen! Serveer er wat (vanille)yoghurt bij in plaats van roomijs om 100% te gezondigen.
Tip: Scan producten met de SmartWithFood-app om productinformatie en nutritionele waarden rechtstreeks op je smartphone te bekijken.
- Sinterglaasje: een speculaasdessert in laagjes
Met de feestdagen in’t vooruitzicht mag het dessert ook feestelijk ogen. Dit nagerecht in een glaasje is kidsproof én fantastisch lekker. Wissel laagjes vers fruit, (kokos)yoghurt/mascarpone en verkruimelde speculaas/pepernoten af in een glaasje. Laat de kinderen de speculaas (in een diepvrieszakje) te lijf gaan met een deegrol. Plezier gegarandeerd! Hou wel nog een paar grotere stukken speculaas of hele kruidnoten over als versiering bovenop. Blijf je graag in thema? Serveer dan stukjes mandarijn in je Sinterglaasjes.
- Bananenbrood met pepernoten
Zie ginds komt het bananenbrood… Wat bananenbrood of bananencake is, hoeven we je niet meer uit te leggen. Dat dit gezond gebak een topcombinatie is met pepernoten is misschien wel nieuw! Bij deze: verkruimel een deel van de pepernoten en meng de kruimels onder je beslag. Voeg een extra snuif speculaaskruiden, kaneel of nootmuskaat toe voor extra Sinterklaas vibes. Werk je bananenbrood af met nog een paar hele pepernoten bovenop en laat ze meebakken in de oven volgens jouw recept.
- Granola met speculaas
Met restjes speculaas maak je ook lekkere granola voor bij je yoghurt als ontbijt. Met een handvol ongezouten noten, stukjes speculaas, wat havermout, honing en kokosolie maak je een portie voedzame ontbijtgranen in de oven. Bewaar je granola in een luchtdichte glazen pot of doos zodat de stukjes speculaas lekker krokant blijven!
- Aan de slag met marsepein, met én zonder suiker
- Energy balls van marsepein
Marsepein is een suikerbommetje en dus ook een energiebommetje. Precies daarom is marsepein de ideale basis voor lekkere energy balls. Doe de overgebleven marsepein in stukken en meng er fijngehakte ongezouten noten of gedroogde vruchten onder. Dadels en rozijnen zijn altijd een schot in de roos! Rol de marsepeinballetjes daarna door zaden, cacaopoeder, kokos- of amandelschilfers en je zelfgemaakte energy balls zijn klaar! Perfect als klein tussendoortje tijdens het spelen, werken of wandelen.
- Maak je eigen gezonde marsepein
Wees de Sint te slim af en maak zelf een suikervrije variant van marsepein. Mix 250 g amandelen met 4 eetlepels honing (in plaats van suiker) en 1 eetlepel citroensap of maak marsepein van 250 g amandelen, 250 g (geweekte) dadels en 1 eetlepel citroensap. Rol bolletjes van het mengsel die je net zoals je energy balls kan afwerken met amandel- en kokosschilfers of cacaopoeder. Op zoek naar iets creatiefs? Waag je aan leuke sinterklaasfiguurtjes uit marsepein.
Tip: Voeg je eigen recepten toe aan de SmartWithFood-app. Zo heb je ze altijd bij de hand. Klik op ‘Upload recept’ en pas het helemaal op jouw maat aan.
- Overschot van letterkoekjes verwerken
- Cheesecake met koekjesbodem van A tot Z
Meestal verdwijnen letterkoekjes of nic-nacjes als sneeuw voor de zon. Heb je er toch nog veel over? Maak er dan een lekkere koekjesbodem van voor je volgende cheesecake. Blend de koekjes fijn in je keukenmachine of ‘klop’ ze letterlijk plat met een deegrol. Meng de kruimels daarna met wat boter of beter nog (kokos)olie. Duw het mengsel stevig aan op de bodem van je springvorm en werk je cheesecake vervolgens af volgens je favoriete recept.
- Desserts met mandarijnen
- Ze behoren niet officieel tot het Sinterklaas snoepgoed maar horen er wel bij: mandarijnen! Deze lekkere citrusvrucht kan je meenemen in je Sinterglaasjes of cheesecake (zie eerder), maar zijn ook fantastisch lekker in zelfgebakken muffins die perfect bij de tijd van het jaar passen.
Download de SmartWithFood-app
➡ iOs: https://apple.co/2R5eXll
➡ Android: https://bit.ly/3ia6itH