De basisingrediënten van mayonaise
Mayonaise bevat vier basisingrediënten: plantaardige olie, eidooiers, mosterd en azijn (of citroensap). Aan mayonaises uit de winkel zijn echter vaak een handvol additieven en kunstmatige bewaarmiddelen, kleur- of smaakstoffen toegevoegd. Dan maar een light-mayonaise? Die variant is eigenlijk niet veel beter want zo’n potje mayonaise bevat gemiddeld 2,5% suiker. Suiker in mayonaise? Inderdaad! Bij gebrek aan vetten zorgen de toegevoegde suikers voor de lekkere, volle smaak.
Gelukkig zijn er ook sauzen zonder al die onnodige extra’s zoals de mayonaises van Vandemoortele zonder suiker, bewaarmiddelen en smaak- of kleurstoffen. Deze zes ‘clean label’-mayonaises zijn gemaakt volgens een traditioneel Belgisch recept, zijn vol van smaak en bevatten geen additieven.
Wat zegt de ‘mayonaisewet’ over vet?
Mayonaise mag pas mayonaise heten als de saus minstens 70% vet en 5% eigeel bevat. Toch houden sommige mayonaiseproducenten vast aan het hogere vetgehalte volgens de traditionele recepten. Producenten die kiezen voor de volle smaak en het label ‘Traditionele Belgische mayonaise’ hebben een vetgehalte van 80% of meer en 7.5 % eigeel. Het goede nieuws aan heel dit verhaal: al dat vet is nog zo slecht niet.
Vetten zijn essentieel
Wie gezond wil eten, denkt niet meteen aan vetten. Toch heeft ons lichaam elke dag 60 à 80 gram vet nodig (30 tot 35% van onze dagelijkse energie-inname) samen met de inname van de essentiële vetzuren. Die haal je het best uit ingrediënten met veel onverzadigde vetten zoals plantaardige olie, noten, avocado’s en vette vis (bv. makreel, zalm of sardienen). Af en toe een toef mayonaise op je bord past dus perfect in een gezond en evenwichtig voedingspatroon.
Welke vetten bevat mayonaise?
Mayonaise bevat voornamelijk onverzadigde vetten die afkomstig zijn uit plantaardige olie zoals koolzaadolie, lijnzaadolie of olijfolie. Ook de eidooiers in mayonaise bevatten vetten, waarvan ongeveer 2/3e onverzadigd is.
Onverzadigde vetten zijn belangrijk voor je lichaam om verschillende redenen:
Guilt-free genieten van mayonaise
Het zijn dus niet de vetten maar wel de hoeveelheid die je eet die het vaak minder gezond maakt. Als je zin hebt in mayonaise, dan is een versie zonder suiker, bewaarmiddelen en smaak- of kleurstoffen of een zelfgemaakte, verse mayonaise een uitstekende keuze. Zitten er dan additieven en suiker in alle potten en tubes mayonaise in de winkel? Gelukkig niet! De ‘clean label’-mayonaise van Vandemoortele tonen dat het ook anders kan.
Niet zeker wat er in je ingrediënten zit? De informatie op het voedingsetiket en de productscanner in onze app helpen je om meer te weten te komen over hun voedingswaarden en Nutri-score.
Minder of andere vetten eten?
We raden je aan om zoveel mogelijk verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten in je dagelijkse voeding. Je hoeft dus zeker niet alle vetten te schrappen in je gerechten. Het is zelfs belangrijk om omega-3 en omega-6 vetzuren binnen te krijgen vanwege hun beschermende factor, maar dan wel in de juiste balans. Gerechten in onze Westerse eetcultuur bevatten namelijk vaak al voldoende omega-6 vetzuren, maar te weinig omega-3. Met vetten als olijfolie, lijnzaadolie en koolzaadolie brengen je dit evenwicht in balans.
Heb jij de SmartWithFood-app al?
Start nu, ontdek honderden tips & recepten.
Android: https://bit.ly/3ia6itH